Chirmol (La Última Princesa Olmeca)

Chirmol (La Última Princesa Olmeca)

Hello everybody, I hope you're having an amazing day today. Today, we're going to make a distinctive dish, Chirmol (La Última Princesa Olmeca). It is one of my favorites. For mine, I am going to make it a bit unique. This is gonna smell and look delicious.

Chirmol (La Última Princesa Olmeca) is one of the most well liked of recent trending meals on earth. It is appreciated by millions daily. It's easy, it is fast, it tastes delicious. They're fine and they look fantastic. Chirmol (La Última Princesa Olmeca) is something which I've loved my whole life.

Many things affect the quality of taste from Chirmol (La Última Princesa Olmeca), starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Chirmol (La Última Princesa Olmeca) delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.

As for the number of servings that can be served to make Chirmol (La Última Princesa Olmeca) is 4 raciones. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.

Just in addition, the time it takes to cook Chirmol (La Última Princesa Olmeca) estimated approx 40 minutos.

To get started with this recipe, we must prepare a few components. You can have Chirmol (La Última Princesa Olmeca) using 13 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.

(TABASCO, MÉXICO) Hace algunos meses lo encontré y ahora me da gusto haberlo preparado, es un alimento muy completo cuya tradición se remonta a las épocas prehispánica y colonial de México. Llegado de la sierra tabasqueña tradicionalmente se preparaba con venado (puedes hacerlo si quieres) y hoy en día se sigue cocinando con res.

Nanciyaga era una bella princesa que todos los días paseaba entre los ríos y las islas llevada por un cocodrilo, que en realidad era el príncipe Uspin. Ambos jóvenes sabían que el padre de la doncella no daría su consentimiento para que ellos se casaran y por eso se veían a escondidas. Los chaneques blancos (duendes) protegían a la pareja pero los chaneques negros envidiaban su felicidad, por eso fueron a ver al rey para contarle lo que habían presenciado. Furioso el monarca fue con sus hombres a donde se hallaban los enamorados, al verlo Uspin rápidamente tomó su forma de cocodrilo y logró matar a varios soldados de unas cuantas dentelladas pero pronto quedó inerte bajo la lluvia de lanzas y flechas con que estos lo atacaban . Desesperada de dolor, Nanciyaga pidió a su padre que la matara también pero en ese momento el cocodrilo abrió los ojos y se tragó al rey ante el espanto de sus hombres. Nanciyaga fue proclamada reina mientras Uspin huyó a una cueva oculta cerca del agua donde su amada le aplicaba todos los días un remedio de plantas medicinales con el que poco a poco el joven se restableció, pues era un poderoso nahual que después fue proclamado rey consorte. https://www.youtube.com/watch?v=u2dZYBu72Iw (ese link te llevará hasta una antigua melodía olmeca)

Ingredients and spices that need to be Get to make Chirmol (La Última Princesa Olmeca):

  1. 4 filetes res
  2. 1 diente ajo
  3. 2 jitomates grandes
  4. 1 rodaja cebolla
  5. 1 ramita epazote
  6. sal y pimienta
  7. 1 bolita masa de maíz (equivalente a 3 tortillas)
  8. 1 puñado semillas de calabaza
  9. 1/4 barra achiote
  10. aceite
  11. 1/2 cucharadita caldo de res (o pollo) en polvo
  12. 1 1/2 tazas agua
  13. 1 chile dulce (opcional)

Steps to make to make Chirmol (La Última Princesa Olmeca)

  1. Unta aceite a los filetes de res, salpimenta y asa a la plancha hasta que estén bien cocidos, no dejes que se resequen pues deben ser jugosos y cuando los tengas listos corta en trozos y deposita en una olla antiadherente.
  2. Licúa los jitomates, la masa, el epazote, la cebolla, el achiote, el caldo de pollo en polvo, el chile dulce si lo deseas, una cucharadita de sal, el ajo y las semillas de calabaza, agrega un poco de agua para que tu licuadora no se atore. Cuando obtengas una pasta uniforme retira y cuela.
  3. Junta la mezcla del jitomate con la carne y el resto del agua en la olla. Deja cocer 15 minutos a fuego alto moviendo con frecuencia para que la mezcla no se pegue y se queme en el fondo. Si es necesario agrega más agua caliente Después de los 15 minutos baja la llama y deja cocer 10 minutos más. Rectifica sazón. Deja enfriar un poco y luego degusta este don de los dioses olmecas ;)

As your experience and confidence grows, you will certainly locate that you have more all-natural control over your diet regimen as well as adapt your diet to your individual tastes gradually. Whether you intend to offer a recipe that makes use of fewer or even more ingredients or is a bit essentially spicy, you can make basic adjustments to attain this objective. To put it simply, start making your recipes in a timely manner. When it comes to standard food preparation abilities for novices you do not need to learn them however just if you understand some simple cooking methods.

This isn't a full guide to fast and easy lunch dishes however its great something to chew on. Ideally this will obtain your creative juices flowing so you can prepare delicious meals for your family members without doing way too many square meals on your trip.

So that's going to wrap it up for this exceptional food Recipe of Perfect Chirmol (La Última Princesa Olmeca). Thank you very much for your time. I'm confident that you can make this at home. There's gonna be more interesting food at home recipes coming up. Don't forget to bookmark this page on your browser, and share it to your family, colleague and friends. Thank you for reading. Go on get cooking!

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